42. Efterrätt

Lästext

Efterrätt

1 1 lod tvättat smör, ¼ skålpund socker, 1 äggula, ½ skålpund mjöl. Några bittermandlar. Med denna smet som bör vara hård, beklädes en form och gräddas i ugn. Då den skall serveras fylles den med hård vispad grädde, frukt, sylt eller vad man har, uppstjälper den på ett fat strax förut innan den tas in. S. B.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Efterrätt

    1 lod twättat smör ¼ ℔ socker, 1 äggula, ½ ℔ mjöl. Några bitter mandlar. Med denna smet som bör vara hård, beklädes en form och gräddas i ugn. Då den skall serveras fylles den med hård vispad grädde frukt sylt eller hvad man har uppstjelper den på ett fat strax förut innan den tas in. S. B.