232. Uppsats på tvålgörning

Lästext

|191|

Uppsats på tvålgörning

1 Först tages 2 delar aska och en 3:dje del kalk som blandas väl tillsammans och lägges i ett kar, därpå öses vatten som först är uppkokat och låter man det så stå i 2 dagar, när luten är avtappad, som då gjutes i en kittel, låter man den koka upp och då lägger man så mycket fett till som man tycker. När det tjocknar lägger man salt till att luten skärs därifrån. Detta kokas än ½ |192|timma och sedan öses det av i såar; när det stått en liten stund skummas det av och sättes åter på elden att smältas och då vispar man löddret av, den förra salta luten därtill och kan därtill lägga litet svag lut och vatten efter som man tycker att det vill arta sig. Mer behövs intet, utan allt består på en bra person som verket dirigerar. Många grepp äre än som ej kunna så noga specificeras. Man måste ofta probera 5 à 6 gånger innan det tar lag.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |191|

    Uppsats på twålgiörning.

    först tages 2 delar aska och en 3:de dehl Kalck som blandas wäl tillsammans och lägges i ett kar därpå öses watn som först är upkokat och låter man det så stå i 2 dagar, när luten är aftappad som då gutes i en Kättil låter man den koka upp och då lägger man så mycket fett till som man tycker. När det tiocknar lägger man salt till att luten skiärs därifrån. detta kokas än ½ |192|timma och sedan öses det af i sågar; när det stådt en liten Stund skummas det af och sättes åter på Elden att smältas och då hwispar man lödret af den förra salta luten därtill och kan därtill läggia litet Swag lut och watn efter som man tycker att det will arta sig. Mehr behöfs intet, utan alt består på en braf Person som wärket dirigerar. Många grep äre änn som eij kunna så noga specificeras. Man måste ofta probera 5 a 6 gånger innan det tar lag.