82. Bakelse på bröd

Lästext

|49|

Bakelse på bröd

1 Man tager kalvstek, och kalvnjurar och hackar väl smått och lägger där i peppar, salt, nejlikor, kanel, socker, hackar det väl och stöt det, 3 äggegular och sedan skärs vetesemlor i lagom tjocka skivor, smeta över det hackade köttet att där blir 2 tum tjock, smörj sedan över med välvispat vitägg, så bakar man det i en tårt[panna] i vinättika eller saften av en citron och smör, är färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |49|

    Bakellse på bröd,

    Man tager Kalf steck, och Kalf niurar och hackar wähl småt och legger der i peppar salt neglikor Canel såcker hackar det wähl och stött dett 3 ägge gular och sedan skiers wete simblor i lagum tiocka skifwor smeta of:r det hackade Kiötet at der blijr 2 tum tiock smörg sedan öf:r med wähl wispat wit äg så bakar man det i en tårt[panna] i wyn ätickia e:r saften af en sitron och smör, är färdigt,