83. Insylta gäss

Lästext

Insylta gäss

1 Tag 2 kannor ättika, litet honung, 1 lod nejlikor, 2 lod kanel, 1 lod ingefära och låt sjuda en stund ihop som sedan uppöses i en kruka att det blir kallt, gässena späckas med nejlikor, när det är allt kallt lägges gässena där i det att spadet står väl över, det skummas med sked alltid, är färdigt. Gäss kan insyltas som andra fåglar, skärs sönder.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    In sylta Jeß

    Tag 2 kannor Ätickia litet håning 1 lod Neglickor 2 lod Canehl 1 lod ingefär och lät siuda en stund i hop som sedan upöses i en Kruka at det blijr kalt geßena spekas med näglikor när det är alt Kalt läges Jeßena der i det at spadet står wähl öf:r det skumas med skied altijd, är färdigt, Jeß kan insyltas som andra foglar skiers sönder,