163. Äppelpudding

Lästext

Äppelpudding

1 Tag skalade äpplen och skär dem i små stycken och lägg så i en kruka med vin och vatten, knappt att det står över ty de skall koka till mos ty kärnhuset måste och fråntagne varda och lägga korinter och socker där till och låt kokas, tag så några äggblommor och sätt grädda |134|och rör där till och stryk där till så färskt smör i botten på pannan och strö så tjockt med rivet bröd och lägg så det äpplemoset och åter rivet bröd även på och några bitar smör upp i och låt det sedan bakas med eld över och under, så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    äppel buding

    tag skalade äplen och sier dem i små stuken och leg så i en krucka med win och waten knaft at det står öfwer ty de skall kocka til mos ty kiern huset måste och från tagne warda och lega Korinter och såcker der til och let kockas tag så några ägga blommor och set gredda |134|och rör der til och stryck der til så ferst smör i båten på pannan och strö så tiåckt med rifwit bröd och leg så det äplemosset och åter rifwit bröd äfwen på och några bitar smör upi och let det sedan backas med äld öfwer och under så är det färdigt