95. Sylta hjortron med sockersirap

95. Sylta hjortron med sockersirap

Lästext

Sylta hjortron med sockersirap

1 Tag god mogna ej blöta hjortron, lägg dem i kall sockersirap 2 dagar, häll sedan av dem sirapen och låt honom koka till han blir lagom tjock, släpp så bärena i att knappt koka upp, tag dem så upp ur sirapen, när bägge delarna är färdiga lägges det ihop, sirapen skall litet koka för än bären lägges i, färdigt.

2 Plommon syltas på samma sätt med sockersirap, tag intet hjortron som är knortige för då bliver de svartnor.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    sylta iortron med såcker sirap

    tag god mogna eij blöta jortron lägg dem i kall såcker sirap 2 dagar hell sedan af dem sirappen och lätt honom kocka till han blir lagåm tiåck slep så berenna i att knapt kocka up tag dem så up uhr sirapen mer bäge delarna är färdiga lägges det i hop sirapen skall litet kocka för en beren läges i ferdigt

    Plommån syltas på samma sett med Såcker sirpap tag intet iortron som ar knortige för då blifwer di swartnor