165. Att baka goda rån

Lästext

Att baka goda rån

1 Man tager 10 stycken ägg, 2 av det vita, det klappas mycket väl, slår så 10 skedblad söt grädda, 10 skedblad skirat smör, 10 skedblad socker, 3 skedblad dito[?] [?] vatten och ett skedblad brännvin och en god del kardemummar och vispas så mycket mjöl där till att det blir en lagom hård deg och den arbetar man mycket väl, sedan trillar man honom som han bör vara och bakar i järnet, det är helt skönt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    att backa goda ran

    man tager 10 stycken äg 2 af det wita det klappas möcket wel slår så 10 skiedblad sött grädda 10 skiedblad skierd smör 10 skiedblad såcker 3 skied blad dito[?] [?] waten och ät skiedblad breniwin och en god del kardemumar och wispas så måcket miöl der til at det blir en lagom hård deg och den arbetar man mycket wel sedan trillar man honom som han bör wara och backar i giernet det är helt skiöndt