80. Att sylta äpplen

Lästext

Att sylta äpplen

1 Skala goda äpplen och klyv dem mitt i tu, späcka dem med litet kanel sönder skuren, lägg dem fat, slå rött vin eller franskt vin och några skedar vatten, litet färskt smör, socker och kanel, kokat på fyrfat täppt, vänd om den 2 gångor, så skav socker på dem, så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att sylta Äplen,

    Skala goda äplen och klyf dem mit i tu speka dem med litet Canel sönder skuren läg dem fat slå röt wyn e:r franstwyn och några skiedar watn litet färskt smör såcker och Canel kokat på fyrfat täpt, wänd om den 2: gångor så skaf Såcker på dem så är det färdigt,