79. Att göra en rätt av äpplen

Lästext

Att göra en rätt av äpplen

1 Skala äpplen och skär dem mitt i tu, lägg dem varvtals på fat, strö väl socker på dem och smått|48|skurin citronskal och saft, täpp så ett fat över dem och låt dem koka på fyrfat till äpplena blir möra, och sirapen blir lagom tjock, så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att giöra en rät af Äpplen,

    Skala äplen och skiär dem mit i tu läg dem warftals på fat strö wähl såcker på dem och smat |48|skurin sitron skahl och saft tep så et fat öf:r dem och lät dem koka på fyr fat till äplena blijr möra, och sirapen blijr lagum tiock så är det färdigt,