157. Om kalvkött

Lästext

Om kalvkött

1 Det tjocka kalvköttet av låret, halvkoka med litet salt, sedan silas mesta vattnet av, hela muskotblommor, citronskal skurin, riven muskot, smör, stuva det kort i vin, man kan och skära vetebröd där under, späcka det först utan med fläsk, par kanel.

2 2 Skär tunna skivor av det tjocka på låret, bulta det väl tunt, sedan koka det i 2:ne tennfat med vin, smör, peppar, muskotblomma, halvparten vatten.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    om kalf kiött

    dett tiocka kalfkiötet af lårett, half kocka med litet salt, sedan silas mästa watnet af, hela muskotbl: Citron skall skurin rifwin muskott, Smör stufwa det kort i wyn man kan och skära hwetebro der under skpäcka det först uthan med fläck p:r Canel

    2 Skiär tunna skifwor af det tiåcka på låret bulta det well tunt sedan koka det i 2:ne tenfatt med wyn Smör pepar muskotblo halfparten waten