64. Oxtungspastej

Lästext

Oxtungspastej

1 Tag 2 färska oxtungor, koka dem, flå sedan skinnet av dem, skär dem i små tärningar, sedan hacka dem med njurtalg smått som gryn, blanda upp med vin, socker, korinter, muskot, kardemummor, nejlikor, ingefära, sedan |42|gör degen även som tårtdeg, tungan stuvas i lagom vatten med litet rivebröd uti, lägg även pastejen, skall vara platt, grädda i ugnen, är färdigt.

2 Till tårta skall tungorna lagas som till pastej.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Ox Tung Postey

    Tag 2 färska Ox tungor Koka dem flå sedan skinnet af dem skiär dem i små tärningar sedan hacka dem med niurtalg småt som gryn blanda op med wyn Såcker Corinter Muskåth Cardemumor neglickor ingefär sedan |42|giör degen äfwen som tårt deg tungan stufwas i lagum waten med litet rifwe bröd uthi läg äfwen påsteyen skall wara plat greda i ugnen, är färdigt,

    till tårta skall tungorna lagas som till Påstey