27. Att fylla morötter

Lästext

Att fylla morötter

1 Gräv ur morötterna, hacka kalvkött och så mycket njurtalg som kött, rivebröd, ägg, skirat smör, korinter, muskot, söt grädda, riv det gula av citron, smått skuren suckat, fyll smeten i urgrävna rötterna, lägger dem sedan i soppan, när de är kokade reder man av soppan med äggegulan, på samma sätt kan man laga över ett stycke färskt kött.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att Fylla Murötter

    Gref uhr murötterna hacka Kalf kiöt och så mycket niur talg som Kiöt rifwe bröd ägg skierdt Smör Corinter Muskåt sött gredda rif det gola af sitron, småt skuren Sucat Fyl smeten i uhrgrefna roterna leger dem sedan i sopan när de är Kokade reder man af supan med äge gulan, på samma sätt kan man laga öf:r et stycke ferst Kiött