119. Att göra en god bakelse

Lästext

Att göra en god bakelse

1 Tag söt grädda, smält smör, vetemjöl, socker och rosenvatten, gör en deg där av som till munkar så tjockt, lägg den på papper och i en ren panna och sätt i ugnen, när det är väl igenom bakat så skär i skivor och låt sjuda i skirat smör, men intet för än det är kallat.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    att giörra en god backelse

    tag söt greda smelt smör hwitmiöl såcker och rosen waten giör en deg der af som till munckar så tiåckt leg den pa paper och i en ren panna och set i ungen ner det är well i genom backat så sier i sifwor och let siuda i sirt smör men intet för en det är kallat