55. Vinsoppa

Lästext

Vinsoppa

1 Tag en ny kruka obrukad, sätt henne på elden att hon blir rätt het, tag så 12 stycken ägg, 1 stop vin, rosenvatten och socker så mycket som behöves, vispa sedan väl tillsammans, låt i samma krukan och lägg strax eld omkring, vispa det kringaste man kan till det kokar och blir allt i en fragg som snömos, slå på ett fat att bli kallt för än man |39|anrättar det, är färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Wyn Sopa,

    Tag en ny Kruka obrukad sett henne på elden att hon blir rätt hett tag så 12 st:n ägg 1: stop wyn rosen watn och Såcker så mycket som behöfwes wißpa sedan wähl tillsam[m]ans lät i samma Krukan och läg strax eld omkring wißpa det kringaste man kan till det kokar och blir alt i en fragg som snöomos slå på ett fatt att bli kalt för än man |39|anretar dett, är färdigt,