213. Rudpastej

Lästext

Rudpastej

1 Stek först rudor i smör väl bruna så många en behagar heller som de äro stora till, lägg dem så i ett fat samt där till nog kapris, korinter, muskotblomma, skuren citronskal om man har samt socker och franskt vin, lite ättika, riven pepparkaka heller bröd, gör sen lock där över av bakelsedeg, lagom tjock och låt gräddas i ugnen, så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    rud påstya

    steck först rudar i smör wel bruna så många en behagar heller som de ärra storra till leg dem så i et fatt samt der till nog kapris korinter muskotblomma skurin sitron skall om man har samt såcker och franst win lite ätticka rifwin pepar kacka heller bröd giör sen lock der öfwer af backelse deg lagom tiåck och let gredeas i ungen så er det färdigt