159. En pannpudding

Lästext

En pannpudding

1 Tag ett stop söt grädda och 8 stycken ägg, 2 rivisemlor ihop, väl stött mandel, njurtalg välskuren, någet märg, russin heller korinter, rivet muskot, lägg sedan bakelsedegen i pannan, liksom en botten till en tårta och lägg detta väl sammanrört där på, skär degen omkring som på en tårta, grädda henne i ugnen heller i panna med glöd över och under och när det är stannat så sätt suckat där i och giv varm i så är han färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    en panbuding

    tag et stop sött gräda och 8 styen äg 2 rifwi simlor i hop wiel stöt mandel niurtialg welskurrin någet merg rusim heller korinter rifwet muskot läg sedan backelse degen i pannan lick som en båten til en tårta och läg detta wel samman rört der på sier degen om kring som på en tårta gredda henne i ungen heller i pana med glöd öfwer och under och ner det är stannat så sett suckat der i och gif warm i så är han färdig.