182. Sylta med korinter

Lästext

Sylta med korinter

1 Är det färsk sylta så kokar man henne i salt vatten, är hon salt så vattlägger man henne och kokar henne, tager sen upp och skär henne i smala rimsor, sen stuvar man henne med citroner, smör, litet av soppan, ättika, socker heller honung, lök, peppar med muskotblomma, det kokas till hopa och skaka allt stilla på krukan, så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    sylta med corinter

    är det färsk sylta så kockar man henne i salt waten är hom salt så watt legger man henne och kockar henne tager sen up och sier henne i smalla rimslor sen stufwar man henne med citroner smör litet af såpan äticka såcker heller håning löck pepar med muskåttbloma det kockas till hopa och skacka alt stilla på kruckan så är det färdigt