107. En kaka av gädda eller gös

107. En kaka av gädda eller gös

Lästext

|59|

En kaka av gädda eller gös

1 Fisken kokas i salt vatten, sedan tag väl av skinnet och rensa väl ifrån benen och hackas små, så tages rivet bröd och något peppar efter behag, skirat smör, 3 heller 4 ägg som man har fisken till, sätt gädda som man tycker, rör så allt väl till hopa och slå i en tårtpanna att grädda i ugnen som en ana tårta eller kaka, färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |59|

    En Kacka af giäda eller gjös

    fisken kockas i salt waten sedan tag wähl af skinnet och rensa wehl ifrån benen och hackas små så tages rifwit bröd och något pepar efter behag skiert smör 3 hel 4 ägg som man har fisken till sätt geda som man tycker rör så alt wähl till hopa och slå i en tårt panna att gräda i ungen som en ana tårta eller Kacka färdigt