54. Att sylta päron

Lästext

Att sylta päron

1 Skala pärona, förväll dem litet i väl vatten, låt dem bli kalla, stick dem så i eno där och var med kanel, koka så alltsamma, lägg en god sockersirap, låt pärona koka där i, tag dem upp, koka sirapen lagom länge, lägg så ihop när det är smält, ju päron man har ju |38|skönare de bli, skala dem, skär yttersta kärnhuset bort, så kokar man dem i god sockersirap att de blir durksiktiga, sedan tages de upp och lägges kring fat och sättes i bakugnen att torka, man kan och lite pressa dem för än man sätter dem i ugnen och dem överströ med socker fint, tag päron, låt dem ligga en månad lång, låt dem sedan i en stenkruka, häll på dem gult klart vin, lägg så ett bräde över och sten att de ej flyta kunna, så förvaras de år och dag, så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att sylta Peron,

    Skala perona förwäl dem litet i wähl watn lätt dem bli kalla stick dem så i eno der och hwar med Canehl Koka så altsamma läg en godh Såcker Syrap lät perona Koka der i tag dem op, koka sirapen lagum länge läg så ihop när det ähr smelt ju päron man har ju |38|skiönare de bli skala dem skier yttersta kiernhuset bort så kokar man dem i godh Såcker Syrap att de blijr durcksichtiga sedan tages de up och läges kring fat och setes i bak ugnen att tårcka man kan och lite präßa dem för än man sätter dem i ugnen och dem öf:r ströö med Såcker fint tag peron lät dem liga en månat lång lätt dem sedan i en steen Kroka hell på dem golt klart wyn lägg så ett brede öf:r och sten att dhe ey flyta kunna så förwaras de åhr och dag, så ähr det färdigt,