158. Oxkött

Lästext

Oxkött

1 1 Oxkött med ris och muskotblomma.

2 2 Oxkött med palsternacker, muskotblomma, persilja.

3 Skall hare uppstuvas så görs det med citron, ättika, ingefära, peppar, smör, |130|harekrås, kokas och vattnet avslagit, ättika, korinter, kanel, brunt mjöl, peppar, smör, ingefära, därpå låt kort instuvas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    oxe kiött

    1 oxe kiöt med ris och muskott bl:a

    2 oxe kiöt med palsternacker muskotbl persilia.

    Skall hara up stufwas så giörs det med Citron ätticka ingefer pepar smör |130|hare krås kokas och watnet af slagit, ätticka Corinter Canel brunt miöl, pepar Smör ingefer derpå let kort instufwas