24. Att göra morotskaka

Lästext

|16|

Att göra morotskaka

1 Tag morötter och förväll dem, tag sedan skalen av dem och river såmt stötes, tag 1 stop grädda eller mjölk, koka upp henne och skär sönder 2 semlor och lägg i när mjölken kokar upp, lägg där uti ett stycke smör, kardemummor, muskotblomma, litet citron och suckat, låt stå och svalas, tag 8 ägg, vispa dem sönder, tag mandell, några bittermandlar, stötes rätt fint med rosenvatten, lägg socker uti äggen, mandelen och morötterna lägges i äggena och röres en halv timma och slås i det uppkokade brödet och röres väl tillhopa, smörj en panna med smör, strör rivebröd där på och slå sedan smeten i pannan, späckan henne med suckat om man vill och grädda henne, så är hon färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |16|

    Att giöra Moröt Kaka.

    Tag morötter och för wehl dem tag sedan skalen af dem och rifwer såmt stötes tag 1: stop greda el:r miölck kuka up henne och skiär sönder 2: simblor och läg i när miölcken Kokar up lägg der uti ett stycke smör Kardemumor Muskåtblomma litet sitron och Sukat lät stå och swalas tag 8 ägg wispa dem sönder tag Mandell några bitter mandlar stötes rät fint med rosenwatn lägg Såcker utj äggen mandelen och murotterna lägges i ägena och röres en halft tima och slås i dett opkokade brödet och röres wähl tillhopa smörg en panna med smör strör riwi bröd der på och slå sedan smeten i pannan speckan henne medh sukat om man will och grädda henne så ähr hon färdig.