119. En god körsbärssoppa

Lästext

En god körsbärssoppa

1 Tag 2 skålpund körsbär, stöt dem med stenarna, sätt på elden att koka med vatten, när de ha kokat så tag dem upp, sila dem igenom ett durkslag, sätt på elden att koka, red av med rismjöl, kanel, citronskivor, suckat lägges och i, tag vetesemlor, skär i skivor, bryn dem i smör, lägg sedan i fatet.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Een god Kyrsbärs Soppa

    Tag 2 ℔ kyrsbär stöt dem med stenarna, sätt på elden att koka med wattn när de ha kokat så tag dem upp sila dem igenom ett durchslag sätt på elden att koka red af med rismiöhl, canel, citron skifwor Sucat legges och i tag hwet semblor skiär i skifwor bryn dem i smör lägg sedan i fatet.