79. En mandelpudding lagom stor

Lästext

En mandelpudding lagom stor

1 Stöt 1 skålpund sötmandel helfint och straxt med rosenvatten, 10 ägg |29|med vita, 10 tages med vitan ifrån, litet bittermandel, vispa äggen väl, lägg mandel däri, några skedblad sötgrädda, ½ kvarter smör, en stött skorpa, litet muskotblomma, kardemumma, kanel, några stuvade kriska äpplen sönderkramade till mos, ¾:dels skålpund socker röres alltsammans tillhopa med äpplen, en smördeg på pannbotten och gräddas i ugn.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Een Mandel Puding lagom stor.

    Stöt 1℔ sötmandel helfint och straxt med rosenwattn 10 Ägg |29|Med hwita, 10 tages med hwitan ifrån, litet bitter mandel wispå Aggen wähl, lägg mandel däri nogra skiedblad sötgrädda ½ quarter smör, en stött skårpa litet muskotblom[m]a cardemum[m]a canel, nogra stufwade Kriska Äplen sonderkramade till Moos ¾:dels ℔: Socker röres alltsam[m]ans tillhopa med Äplen en smör deg på pan[n]bottn och graddas i Ugn: