85. Kotletter av C: W

Lästext

Kotletter av C: W.

1 Hugg lagoma stycken av kalvbringa eller lårstycke, klappa det väl att det blir mört, tag till 6 kotletter ungefär 3 eller 4 ägg, klappa dem sönder med 2 skedblad skirt smör, doppa köttet däruti och vältra sedan i rivet bröd, stött skorpa är bäst som är uppblandat med salt, lägg det sedan på halstret med sakta eld att det blir mört och brunt, vänd det ofta och smörj med smör och om så behagas, så stryk mera ägg över, strö bröd på, spar ej smör, giv lagom salt på, så är det en god mat.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Kortlätter af C: W.

    Hugg lagoma stycken af Kalfbringa el:r lårstycke Klappa det wähl att det blir mört, tag till 6 Kortlätter ungefär 3 el:r 4 Ägg klappa dem sönder med 2 skiedblad skirt smör doppa kiöttet däruti och walltra sedan i rifwit bröd stött skårpa är bäst som är uppbland:t med sallt lägg dett sedan på hallstret med sachta eld att det blir mört och brunt, wänd dett ofta och smörg med smör och om så behagas, så stryk mehra ägg öfwer strö bröd på, spar ej smör gif lagom sallt på så är det en god mat.