46. Körsbärskaka

Lästext

|17|

Körsbärskaka

1 Tag stenarna utur 1 kanna körsbär, vispa där till 8 stycken äggeblommor, lägg i dem litet rivet bröd, socker, kanel, litet nejlikor och franskt vin, att det blir så mycket som bären är, lägg sedan bären i, rör väl om, sönderskuren suckat, om man har, grädda i pannan på deg, när den bärs fram, slå varmt vin med socker över.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |17|

    Kirsbärs Kaka.

    Tag stenarna utur 1 kan[n]a Kirsbär, wispa där till 8 st: Äggeblom[m]or, lägg i dem litet rifwit bröd, socker, canel, litet Näglikor och franst wyn, att det blir så mycket som bären är, lägg sedan bären i, rör wähl om sönderskuren sukat, om man har grädda i pan[n]an på deg, när den bärs fram, slå warmt wyn med socker öfwer.