64. Körsbär till sallat

Lästext

Körsbär till sallat

1 Tag 1 ½ stop bruna körsbär som äro utan fläckar, klipp stjälkarna av ett finger brett ifrån bären, lägg dem i glasburk med några lagerbärsblad, gör en lag där till, av ½ stop franskt vin, 1 kvarter vinättika, socker, att lagen känns något söt, några lagerbärsblader, några pepparkorn, nog sönderbruten kanel, några |25|avstötte kardemummor, sätt på elden, låt koka upp och skumma väl, sedan lagen är bliven kall så slå den över bären och bind igen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Kirsbär till Sallat.

    Tag 1 ½ stop bruna kirsbär som äro utan fläckar, klipp stiällkarna af ett finger brett ifrån bären lägg dem i glasburk med nogra lagerbärs blad giör en lag där till, af ½ stop franst wyn 1 quarter wynÄticka socker, att lagen kiäns nogot söt, nogra lagerbärs blader, nogra pepparkorn, nog sönderbruten canel, några |25|Afstötte cardemumor, sätt på elden lat koka upp och skuma wähl sedan lagen är blifwen kall så slå den öfwer bären och bind igen.