63. Hjortron att sylta uti sirap

Lästext

Hjortron att sylta uti sirap

1 Koka sirap av socker och tag vackra lagom mogna hjortron och när sirapen är kall så slå den på bären och låt så stå i 2 dagar, sedan häll sirapen av och koka den tills den blir tjock, släpp bären litet däruti men låt dem knappt koka upp och låt uti syltglas, låt sirapen åter koka litet att han blir lagom tjock och när det är kallt, lägges det ihop och förvaras, nypon syltas även så och på samma sätt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Hiortron att syllta uti Sirap.

    Koka sirap af Socker och tag wackra lagom mogna hiortron och när Sirapen är kall så slå den på bären och låt så stå i 2 dagar sedan häll sirapen af och koka den tills den blir tiok, släpp baren litet däruti men låt dem knapt koka upp och låt uti sylltglas, låt sirapen åter koka litet att han blir lago[m] tiok och när det är kallt, lägges det ihop och forwaras, niupon sylltas äfwen så och på sam[m]a sätt.