21. Mjölkgelé

Lästext

Mjölkgelé

1 Man tager en kanna söt mjölk, lägg 1 lod husbloss i blöt över natten, lägg husblosset i mjölken och kokas tredjedelen in, ½ skålpund mandel hel fint stött med rosenvatten, när mjölken är fullkokad lägges socker och mandlarne i, och silas med en fin hårsikt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Miölck Sieli

    Man tager en kanna söt Miölck, läg 1 l: husblås i blöt öfwer natten, läg husblåset i miölcken och kokas tridie dehlen in ½ ℔: mandel hel fjnt stött med rosen wattn, när miölcken är fullkokad lägges Socker och mandlarne i, och silas med en fin hårsicht.