18. Citronkaka

Lästext

Citronkaka

1 Ett ½ stop grädda, 2 semlor som äro goda, riv dem sönder, tag 8 citroner och riv det gula av dem, och krama saften väl ur dem, 24 äggeblommor, 10 vitor tages av, 24 bittermandlar, 6 lod söt mandel, 1 skålpund fint socker, 1 kvarter franskt vin, tag det som förbemält är, och rör en god fjärdedels timma, och slå så där i 1 kvarter skirt smör och tårtpannan skall smörjas med smör och mjöl, så gräddas den med glöd under och över, så är den färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Citron Kaka.

    Ett ½ stop grädda, 2 sämblor som äro goda, rif dem sönder tag 8 Citroner och rif det gula af dem, och Krama saften wähl ur dem, 24 äggeblommor, 10 Hwitor tages af 24 bittermandlar, 6 l: söt mandel, 1 ℔ fint såcker, 1 qwa[r]ter franskt wyn, tag det som förbemält är, och rör en god fierdedels timma, och slå så där i 1 qwarter skierdt smör och tårtpannan skall smörjas med smör och miöhl, så gräddas den med glöd under och öfwer så är den färdig.