105. Leverkaka

Lästext

Leverkaka

1 Till en riven kalvlever tages 8 eller 10 stycken ägg som de äro stora till, rivet bröd, socker, kardemummor, muskot, nog smält smör, russin, korinter, och ett glas vin, detta allt röres väl tillhopa som en lös pudding, lägg i hinnan och grädda i pannan det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Lefwer Kaka.

    Till en rifwen kallf lefwer tages 8 el:r 10 st: Ägg som de äro stora till rifwit bröd, socker, cardemum[m]or, muskot, nog smält smör, rusin, corinter, och ett glas wyn, detta alt röres wähl tillhopa som en lös puding lägg i hinnan och grädda i panan det färdigt