111. Dillkött

Lästext

Dillkött

1 Koka det uti salt vatten och dill, förväll murklor väl uti vatten och stek dem väl uti smör, lägg köttsoppa uti en panna och de stekte murkolorne men sätt smör däri, litet vinättika och muskot, låt koka upp och giv över köttet, koka en lammbringa i lagom salt vatten med dill och smör, hela rovor, persilja och smör, låt koka köttet av så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Dill Kiött.

    Koka det utj sallt wattn och dill forwall murklor wähl uti wattn och stek dem wähl uti smör, lägg kiött soppa uti en pan[n]a och de stekte murkolorne men sätt smör däri litet wynÄtickia och Muskot, låt koka upp och gif öfwer kiöttet, koka en lamb bringa i lagom sallt wattn med dill och smör, hela rofwor persilia och smör låt koka kiöttet af så är det färdigt.