118. Fyllning till kräftskal i pastej

118. Fyllning till kräftskal i pastej

Lästext

Fyllning till kräftskal i pastej

1 Tag sötgrädda, muskotblomma, socker, rivet bröd, bittermandel, några äggblommor, gör därav en fyllning och fyll kräftskalen med, kan och göras en mandelsmet med litet saffran, men bäst är av kräftstjärtar, förvälles, hackas hel smått.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Fyllning till Kraft skahl i Postej

    Tag sötgrädda, Muskotblom[m]a, socker, rifwit bröd, bitter mandel, nogra Äggblom[m]or, giör däraf en fyllning och fyll kräft skalen med, kan och giöras en mandel smet med litet saffran, men bäst är af kräft stiärtar förwälles hackas hel smått.