41. Körvelkaka

Lästext

Körvelkaka

1 Skär 2 semlor i ½ stop söt mjölk, sätt på elden och låt koka att det blir som en gröt, vispa sönder 8 stycken ägg med grant salt, tag nog körvel, som intet förr varit avskuren, skölj honom väl av och lägg en god göpen där av i äggen, rör väl om, och slå till den kokade gröten så väl som socker, korinter, litet smält smör, har man suckat är det och gott, häll det allt väl sammanrört i pannan på deg, strö kanel över, och lägg i rutor rimsor av deg över att fyllningen synes igenom.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Kirfwel Kaka

    Skiär 2 Semblor i ½ stop söt miölck sätt på elden och låt koka att det blir som en gröt, wispa sönder 8 st: ägg med grant sallt tag nog kirfwel, som intet förr warit afskuren, skölg honom wähl af och lägg en god goppen där af i Äggen, rör wähl om, och slå till den kokade gröten så wähl som såker, corinter, litet smält smör, har man sukat är det och godt häll det allt wähl sam[m]anrört i pan[n]an på deg, strö canel öfwer, och lägg i rutor rimsor af deg öfwer att fyllningen synes igenom.