23. Nyponkaka

Lästext

|8|

Nyponkaka

1 Till en stor kaka tages 1 ½ skålpund torra nypon och kokas rätt mjuka, silas igenom ett durkslag, så att däri skalen bliva kvar, tag 3 semlor, litet vin skall semlorne blötas uti, ½ lod kanel, 8 lod bruneller skurit i tunna rimsor, socker att det bliver lagom sött, litet färskt skirt smör, 8 lod korinter, röres väl tillsammans, gör en smördeg över och under i en panna, och gräddas med glöd över och under.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |8|

    Niupon Kaka

    Till en stor kaka tages 1 ½ ℔: torra Niupon och kokas rätt miuka, silas igenom ett durckslag, så att däri skalen blifwa qwar, tag 3 sämblor, litet wyn skall semblorne blötas uti, ½ l: canel, 8 l: Bruneller skurit i tun[n]a rimsor, såcker att thed blifwer lagom sött, litet färskt skirt smör, 8 lod corinter, röres wähl tillsam[m]ans, giör en smördeg öf:r och under i en panna, och gräddas med glöd öfwer och under.