48. Riskaka

Lästext

Riskaka

1 Koka ¼:dels skålpund risgryn mycket väl till en lagom gröt, att de äro väl kokade, låt dem sedan bli kall på fat, därtill tages 24 äggegulor, vilka vispas väl till skum, till vart ägg, lägges 1 skedblad skirt smör, 10 skedblad rivet bröd, detta allt slås tillsammans, och sedan arbetas mycket väl, sist tages 9 eller 11 bittermandlar som de äro stora till, stöt dem väl med rosenvatten, rör dem till det förra, tillika med rivet socker, att det blir lagom sött, och grädda i tårtpannan på smördeg.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Rys Kaka.

    Koka ¼:dels ℔: Ris gryn mycket wähl till en lagom gröt, att de äro wähl Kokade, låt dem sedan bli kall på fat, därtill tages 24 Äggegulor, hwilcka wispas wähl till skum till hwart Ägg, lägges 1 skiedblad skirt smör 10 skiedblad rifwit bröd, detta allt slåss tillsam[m]ans, och sedan arbetas mycket wähl, sidst tages 9 el:r 11 bitter mandlar som de äro stora till, stöt dem wähl med rosenwattn, rör dem till dett förra, tillika med rifwit socker, att det blir lagom sött, och grädda i tortpan[n]an på smör deg.