156. Beskrivning på tvålessens

Lästext

Beskrivning på tvålessens

1 Man tager 2 skålpund venedisk tvål, som man skaver helt fin, och lägger i en kannbutelj, sedan tages 1 lod sal tartari som blandas i ett kvarter vatten, därefter slår man ½ kanna spiritus vini eller franskt brännvin på tvålen, vilken väl omskakas, vartill man sedan slår det i vatten upplöste sal tartari; detta ställes på en ej för mycket het kakelugn och omskakas i 3 dygn 3 gångor om dagen; 4:de dygnet skakas det ej; sedan avklaras detta; man tillslår sist ½ lod rosen- och lavendelolja; och det är då färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Beskrifning på tvål Essence.

    Man tager 2 ℔ Venedisk tvål, som man skafver helt fin, och lägger i en kann Bouteille, sedan tages 1 Lod Sal Tartari som blandas i et qvarter vatten, där efter slår man ½ kanna Spiritus vini eller franskt Bränvin på tvålen, hvilken väl omskakas, hvartill man sedan slår det i vatten uplöste Sal Tartari; detta ställes på en ej för mycket het kakelung och omskakas i 3 dygn 3 gångor om dagen; 4:de dygnet skakas det eij; sedan afklaras detta; man tillslår sist ½ Lod Rosen och Lavendel Olja; och det är då färdigt.