44. En fransysk pudding

Lästext

En fransysk pudding

1 Understa skorpan skäres av 4 fransyska bröd som skäres i tunna skiver, slås så mycket mjölk uppå att det står väl över, tages 6 ägg som vispas väl, 3 jungfrur skirt smör, socker efter smak och en god näva korinter eller russin och fint skurit pomeransskal. Detta blandas tillsammans med brödet, och ställes i spisen på en trefot att gräddas, med eld över och under, när puddingen är halvgräddad så röres han väl om, strös socker och kanel ovanuppå och gräddas tillfyllest.

2 Till såsen tages litet grädda och mjölk, 2 stycken ägguler, en liten doft mjöl, socker och litet vin. Som kokas väl upp så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    En fransysk Puding.

    Understa skorpan skiäres af 4 fransyska bröd som skiäres i tunna skiwer, slås så mycket miölk uppå att det står wäl öfwer, tages 6 ägg som wispas wäl 3 jungfrur skirt smör såcker efter smak och en god näfwa Corinter eller rusin och fint skurit Pommerantz skal. detta blandas tilsammans med brödet, och ställes i spisen på en trefot att att gräddas, med eld öfwer och under, när Pudingen är half gräddad så röres han wäl om strös såcker och Canel åfwanupå och grädas tillfylest.

    till sausen tages litet grädda och miölk 2 st: ägg Guler en liten doft miöl, sacker och litet win. som kokas wäl upp så är det färdigt.