38. Att göra crème

Lästext

Att göra crème

1 Till ½ stop mjölk som kokas upp med litet kanel och socker efter smak, tages 4 stycken ägg som ganska väl vispas med en nypa gott vetemjöl, detta redes mjölken av med, röres flitigt, |82|lyftes av och vispas tills mesta hettan gått av, då det slås på en assiett, och när det är alldelest kallt, så strös så mycket socker över att krämen är täckt, då han bryns med en het eldskyffel.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    At Giöra Creme

    Til ½ stop miölk som kokas up med litet Canel och såcker efter smak, tages 4 st: ägg som ganska wäl wispas med en nypa gådt hwete miöl, detta redes miölken af med, röres flitigt |82|Lyftes af och wispas tils mästa hettan gådt af, da det slås på en assiete, och när det är aldelest kalt, så strös så mycket såcker öf:er at cremen är täckt, då han bryns med en het eldskiöffel.