7. Kort berättelse hur mjöd skall kokas

7. Kort berättelse hur mjöd skall kokas

Lästext

|18|

Kort berättelse hur mjöd skall kokas

1 Till en kanna honung, 8 kannor vatten, en halv hand humla, litet isop, som allt kokas i en kopparkittel och 3:die parten kokas in, och sedan slås i en ren så att jäsa som annat svagöl, så varmt då lägges jäst uti och täckes väl till att jäsa ett dygn och sedan läckes det igenom en yllenpåsa i ankaret, och den som vill kan 8:ta dagar efter tappa det i buteljer.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |18|

    Kort berättelse huru Miö skal kokas.

    Til en kanna honung, 8 kannor watn, en half hand humla, litet Jsop, som alt kokas i en koppar kittel och 3:die parten kokas in, och sedan slås i en ren såå at giäsa som annat swagöhl, så warmt då lägges giäst uti och täckes wäl til at giäsa ett dygn och sedan läckes det igenom en yllen påsa i Anckaret, och den som wil kan 8:ta dagar efter tappa det i Bouteiller.