133. Turkisk majbalsam

Lästext

Turkisk majbalsam

1 Lisbonsolja 8 skålpund, harts ¾, vax ½ skålpund, Foenum græcum ½ skålpund, terpentin 1 uns. Detta kan kokas 1 timma uti en stor lerkruka, som flitigt röres, så att det icke kokar över, sedan silas det genom hårduk uti en annan ny kruka. NB: denna kokning måste ske på koleld: Sedermera lägges följande species uti: |168|Krusmyntolja ½ lod, balsamolja 1 uns, indianisk balsamlolja 1 uns, rosenmarinolja 2 uns, terpentinolja 1½ uns.

2 Sedan sättes det åter på kolelden och flitigt röres om till dess det allenast, bliver genomhett, så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Turkisk Majibalsam.

    Lisbons olja 8 ℔, hartz ¾, Wax ½ ℔ Foenum græcum ½ ℔. terpentin 1 untz. Detta kan kokas 1 tima uti en stor lerkruka, som flitigt röres, så at det icke kokar öfwer, sedan silas det genom hårduk uti en annan ny kruka. NB: denna kokning måste skie på kohleld: Sedermera lägges följande Species uti: |168|Krusmyntolja ½ lod, Balsamolja 1 untz, Indianisk ballsamlolja 1 untz Rosenmarinolja 2 untz, terpentinolja 1½ untz.

    Sedan sättes det åter på kohlelden och flitigt röres om til des det allenast, blifwer genom hett, så är det färdigt.