11. Körsbärsvin

Lästext

Körsbärsvin

1 Körsbären plockas av stjälkarna, sedan läggas de på ränner eller torkållar, bredvid varandra och sättes i en varm ugn, vilken skall vara så varm, att man kan hålla handen där inne, när de ha stått så länge i ugnen att de bliva något snörpte eller skrynkoga på skinnet, då tagas de utur ugnen och låter dem bliva kalla, sedan stötas de med stenarne väl sönder, då mäter man så många kannor av de stötta körsbären så många kannor franskt vin, fyller så ankaret, där med lagom fullt, att det har jäserum när det då är färdigt, |22|slås korken väl igen och låter det lägga i källaren i 3 veckor, sedan tappas det på buteljer och är färdigt, samt blir mycket sötare än annat körsbärsvin. NB Vill man sedan slå franskt vin på samma körsbärsdrank andra gången, och låter det ligga lika som det förra och täppes sedan på buteljer, det blir rätt gott och får körsbärsfärg.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Kiärsbärs Win.

    Kiärsbären plåckas af stielkarna, sedan läggas de på Ränner eller torckållar, brede wid hwarandra och sättes i en warm ugn, hwilken skal wara så warm, at man kan hålla handen der inne, när de ha stått så länge i ugnen at de blifwa något snörpte eller skrynckoga på skinnet, då tagas de utur ugnen och låter dem blifwa kalla, sedan stötas de med stenarne wäl sönder, då mäter man så många kannor af de stötta kiärsbären så många kannor Franskt win, fyller så anckaret, der med lagom fult, at det har giäse rum när det då är färdigt, |22|slås korcken wäl igen och låter det lägga i källaren i 3 weckor, sedan tappas det på bouteiller och är färdigt, samt blir mycket sötare än annat kiärsbärswin. NB Wil man sedan slå Franskt win på samma kiärsbärs dranck andra gången, och låter det ligga lika som det förra och täppes sedan på bouteiller, det blir rätt godt och får kiärsbärs färg.