4. Recept på det gröna brännvinet

Lästext

Recept på det gröna brännvinet

1 Fyra kannor franskt brännvin, 4 lod torr |15|rosenmarin, 8 lod anis, 4 lod fänkål, 4 lod torra citronskal, 4 lod pomerans dito, 2 lod kummin, 1 lod kanel, 1 lod kardemumma, ½ lod muskot, en handfull enbär, en handfull torr krusmynta. Om man har körsbär, som har legat i brännvin, är det rätt gott att blanda tillsammans med de andra kryddorna, som alla sönderskäres eller stötas. Detta allt lägges i pannan och distilleras, sedan göres därtill en sirap av 2 skålpund socker till var kanna. Vad färgningen vidkommer, skall det äntelig[en] vara färsk krysmynta, det tages det starkaste av det distillerade brännvinet och lägger en handfull krusmynta där uti, det ställes i solen eller i ett varmt rum, så att brännvinet väl tager färg åt sig, sedan blandar man det tillhopa med sirapen och det andra brännvinet, då kan man proportionera färgen mörkare och ljusare efter behag.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Recept på det gröna Bränwinet

    Fyra kannor Franskt Bränwin, 4 lod torr |15|Rosenmarin, 8 lod Anis, 4 lod Fänkol, 4 lod torra Zitron skahl, 4 lod Pommerans dito, 2 lod Kummin, 1 lod Canel, 1 lod Cardemumma, ½ lod Muskott en hand full enebär, en hand full torr Krusmynta. Om man har Kiersebär, som har legat i bränwin, är det rätt godt at blanda til sammans med de andra Kryddorna, som alla sönder skäres eller stötas. Detta alt lägges i pannan och distilleras, sedan gjöres dertil en Sirap af 2 ℔ såcker til hwar kanna. hwad färgningen wid kommer, skal det äntelig wara färsk krysmynta, det tages det starkaste af det distillerade bränwinet och lägger en hand full krusmynta der uti, det ställes i solen eller i et warmt rum, så at bränwinet wäl tager färg åt sig, sedan blandar man det tilhopa med Sirapen och det andra bränwinet, då kan man proportionera färgen mörkare och liusare efter behag.