41. Beskrivning på citronkaka från Stafors

41. Beskrivning på citronkaka från Stafors

Lästext

Beskrivning på citronkaka från Stafors

1 Uti en butelj vin vispas på en led 25 stycken äggeguler, saften av 6 citroner, det gula av 2 citroner rivet, och tillräckligt rivet socker, 13 äggeviter vispas till ett hårt skum, som röres sakta uti just när det är färdigt |84|att sättas i ugnen, då man har en gjord krokandeg var uti man slår nämnde smet, som sedan gräddas i en sval ugn. Allt hopröres kallt, och kokas sedan under ständigt rörande som en annan kräm, när kokningen är färdig vispas smeten tills han är kall eller sval, då äggevitan sakta iröres. Då sättes han i en sval ugn.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Från Stafors. Beskrifning pa Citron kaka

    Uti en Bouteille win wispas på en led 25 st: äggeguler, saften af 6 Citroner, det gula af 2 Citroner rifwit, och tillräckeligit rifwit såker 13 äggewiter wispas till ett hårt skum, som röres sagta uti just när det är färdigt |84|att sättas i ungnen, då man har en giord Crocan deg hwar uti man slår nämde smet, som sedan gräddas i en swal ung. Alt hopröres kalt, och kokas sedan under ständigt rörande som en annan Creme när kokningen är färdig wispas smeten tils han är kall eller swal, då ägge witan sagta i röres. då sättes han i en swal ung.