34. Päronbröd

34. Päronbröd

Lästext

|22|

Päronbröd

1 Ugnen, varuti detta brödet gräddas bör vara väl het och tilltäppas en stund innan kakorna insättas, ty annors gräddas de ej jämt, utan bliva brända ovanpå, och inuti degiga, och osmakliga. Ju stadigare degen är, ju bättre bliver brödet.

2 Proportion emellan ingredienserna till detta bröd är den, att man tager 8 delar potatis, 3 delar vetemjöl av andra sorten, 3 delar kornmjöl, av bästa sorten.

3 Tager man till exempel 4 lispund potatis, och vete- och kornmjöl ½ lispund av vardera, så får man vidpass 8 lispund smakligt och hälsosamt bröd. Kornmjölet är en ganska hälsosam tillsats, därigenom har man även brödet till lindrigare pris och till smaken kan det icke röjas av den läckraste gomme.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |22|

    Päron Bröd.

    Ugnen, hvaruti detta brödett gräddas bör wara wäl het och tilltäppas en stund innan kakorna insättas, ty. an[n]ors gräddas de ej jämt, utan bliwa brända åfwanpå, och inuti degiga, och osmakliga ju stadigare degen är, ju bättre blifwer brödet.

    Proportion imellan engridienserna till detta bröd är den att man tager 8 delar Potates, 3 delar wetmjöl af andra sorten 3 delar Kornmjöl, af besta sorten.

    Tager man till Exsempell 4 L℔ Potates, och Wet och Kornmjöl ½ L℔ af wardera, så får man widpass 8 L℔ smakligt och hällsosamt bröd, Korn mjölet är en ganska hällsosam tillsats, därigenom har man äfwän brödett till Lindrigare pris och till smaken kan dett ick röjas af den Läckrast gomme.