19. Röda och vita mandelberg

19. Röda och vita mandelberg

Lästext

|17|

Röda och vita mandelberg

1 Tages fyra lod mandelmassa, den lägges uti ett fat, och slås tvenne äggvitor på och arbetas in så mycket florsiktat socker, att han blir tjock som en bröddeg, så delas han uti tvenne delar och läggs litet röd kulör uti den ena delen uppå blott måd litet äggvita, och slås fyra droppar cedro uti och rörs om, så läggs hälften av den skurna mandelen uti och blandas om, sedan slås fyra droppar uti den vita och arbetas in med mandeln, så läggs runda bitar på papper på ett spjäll så stora [ritning], men så långt från varandra [ritning], när dem äro upplagda så sätts dem uti ugnen, att gräddas, när dem blir ljusgula tagas dem ute och låter dem kallna, så äro de färdiga.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |17|

    Röda och wita Mandel bärg.

    Tages 4ra Lod mandellmassa, den Lägges uti ett fat, och slås twänne äggwitor på och arbetas in så myckett flor sigtat såcker, att han blir tjok som en brö deg, så delas han uti 2ne delar och lägs litet röd Colör uti den ena delen uppå blott måd Litet äggwita, och slås 4ra Droppar Cedro uti och rörs om, så läggs hälftän af den skurna mandelen uti och blandas om, sedan slås 4ra droppar uti dän wita och arbetas in med mandeln så Läggs runda bitar på papper på ett Spiell så stora [ritning], män så långt från war andra [ritning], när dem äro upplagda så sätts dem uti ugnen, att gräddas, när dem blir jus gula tagäs dem ute och Låter dem kallna, så äro de färdiga.