17. Ingefärsstänger

Lästext

Ingefärsstänger

1 Dem kokas på samma sätt som de runda, allenast lägges litet fin stött ingefära uti en tekopp, och slår ett matskedsblad vatten på, och tages till samma prov, och helst ut på smorda tennfat, och drages mellan händerna uti stänger och skärs uti bitar lång mätt efter behag längre och kortare, så äro de färdiga.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Ingfärds Stänger

    Däm kokas på samma sätt som de runda allenast lägges lität fin stött jngefära uti en thee kopp, och slår ett matskedblad watten på, och tages till samma prof, och häls ut på smorda then fat. och drages mellan händerna uti stänger och skärs uti bitar lång mätt efter bhag längre och kortare så äro de färdiga.