14. Uppå schäferhattar

Lästext

Uppå schäferhattar

1 Tages av samma mandelmassa så ½ skålpund, dem läggs uti ett fat, och läggs därtill 6 lod hårsiktat socker, samt slås 6 stycken ägg på och 8 droppar cedro uti, och arbetas tills han blir tjock; så lägges på ett papper runda tunna plåtar så stora i vidden som en tekopp uti vidden, rullas runda och tunna med skeden och sättes uti ugnen att gräddas. När dem blir gulbruna tages dem straxt ut och skäres av med en kniv, och böjes på trästockar, så ritar man dem efter behag med vit glasyr och strös strösocker över dem, och sätts en jordgubbe halv mitt i hatten och sätts uti ugnen till att torkas, när dem blir kalla så läggs dem på ett fat, så äro de färdiga.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Uppå Skäffer Hattar.

    Tages af samma Mandelmassa så ½ ℔ däm läggs uti ett fat, och läggs därtil 6 lod. hårsigtat såcker, samt slås 6 stycken ägg på och 8 Droppar Cedro uti, och arbetas tils han blir tjock; så lägges på et papper runda tunna Plåtar så stora i widden som en Theekop uti widden, rullas runda och tunna med skeden och sättes uti ugnen att gräddas, när dem blir gulbruna tages däm straxt ut och skäres af med en knif, och böges på trästockar, så ritar man dem efter behag med wit glaseur och strös strösåcker öfwer dem och säts en jordgubbe half mit i Hatten och säts uti uggnen till att tårkas, när däm blir kalla så lägs dem på ett fat, så äro de färdig.