7. Mandelrutor

Lästext

Mandelrutor

1 Tages ½ skålpund mandelmassa så den läggs uti ett stenfat, och läggs därtill 8 lod hårsiktat socker samt slås uti 8 droppar cedro, och slås 6 hela ägg uti och arbetas med en träsked uti en kvart timma tills han bliver tjock, så läggs papper på ett spjäll och sätts en papperslåda på och fylls uti, aller matsån, och sätts uti ugnen till att gräddas. När han känns hård ovanpå tages han ut och tages ur lådan ur ugnen och låter honom kallna, så skärs han uti rimsor och sådant uti rutor [ritning] och glaseras på samma sätt som glaserta konfekten, samt torkas uti ugnen och lägges så på ett fat, så äro de färdiga.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Mandell Rutor.

    Tages ½ ℔ mandelmassa så dän läggs uti ett stenfat, och läggs därtill 8 Lod hårsigtatt Såcker samt slås uti 8 droppar Cedro, och slås 6 hela ägg uti och arbetas med en träsked uti En qwart Timma tils han blifwer Tjock så lägs papper på ett spiell och säts en pappers Låda på och fyls uti – all[er] matssån och säts uti ugnen till att gräddas när han käns hård åfvån på tages han ut och tages ur lådan ur ugnen och låter honom kallna så skärs han uti rimsor och sådant uti rutor [ritning] och Glaseras på samma sätt som Glaserta Confecten, samt torkas uti ugnen och Lägges så på et fat. så äro de färdig

    Af Såckerbagar Halling år 1802, då var han här från Stockholm och lärde några Frufwar att baka såcker Confeckt.