21. Mandelmjölksmandelmassa

21. Mandelmjölksmandelmassa

Lästext

|18|

Mandelmjölksmandelmassa

1 Tages 1 skålpund sötmandel, 8 lod bittermandel. Den förvälles och skalas samt stöts fin som smör, och läggs uti en panna och läggs därtill 28 lod hårsiktat socker, och arbetas han på sakta koleld på en trefot uti en panna, att han blir varm, så läggs han på en tallrik, och förvaras honom. När han blir kall, så tages till en butelj 10 lod av massan, den läggs uti ett fat, och tages en butelj friskt vatten ur en källa och slås litet av vattnet i sänder och arbetas om, att alla klimpar går sönder. Så slås allt vattnet på, och blandas bra om, och vrides igenom en servett och fylls så uti en butelj, och sätts uti kallt vatten. När man skall nyttja honom, så skakas buteljen om, och slås uti glas, så är han färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |18|

    Mandel Mjölks Mandel Massa.

    Tages 1 ℔ sötmandel 8 Lod biter. Dän förwälläs och skalas samt stöts fin som smör, och Lägs uti en panna och Lägs därtil 28 Lod hårsigtat såcker, och arbetas han på sagta kål Eld på en treefot uti en panna, att han blir warm, så Lägs han på en taldric, och förwaras honom, när han blir kall, så tages till en butelj 10 Lod af massan, den lägs uti ett fat, och tages en butelj frist watten ur en källa och slås litet af wattnet i sänder och arbetas om, att alla klimpar går sönder, så slås alt wattnet på, och blandas bra om, och wrides i genom en Serwett och fylls så uti en butelj, och sätts uti kalt watten när man skall nyttia homom, så skakas buteljen om, och slås uti glas, så är han färdig.