4. Glaserad konfekt

Lästext

|5|

Glaserad konfekt

1 Tages 1 skålpund sötmandel, den förvälles och skalas samt stöts fin med litet vatten och läggs uti en panna, och läggs ½ skålpund hårsiktat socker till, och rörs på elden att han blir varm. När han blir kall, kavlas han ut så tjock som en dubbel slant och trycks ut med formarna, och sätts bort på papper på ett spjäll uti ugnen till att gräddas. När dem bliver ljusgula, tages dem ute och låter dem kallna, så lagas till vit och röd glasyr.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |5|

    Glaserad-Confeckt.

    Tages 1. ℔ sötmandel den förwälles och skalas samt stöts fin med litet watten och lägs uti en panna och lägs ½ ℔ hårsigtat såker till och rörs på elden att han blir warm, när han blir kall, kafwlas han ut så tjock som en dubbel slant och trycks ut med formorna, och sätts bort på papper på ett spiell uti ugnän till att gräddas, när däm bliwer jusgula, Tages dem ute och låter dem kallna så lagas till wit och röd Glaseur!.